In dit blog vertelt Nicole Klip hoe boeken je kunnen inspireren en je creativiteit stimuleren: ‘Waar boekenkastjes je heen brengen’. 

Een grappig fenomeen vind ik het. De kleine boekenkastjes op de meest onverwachte plekken. Sommige zijn redelijk eenvoudig, andere kastjes zijn ware kunstwerken. Hoe ze er ook uitzien, ze dragen bij aan het delen van belevenissen en het prikkelen van fantasieën.

Ik geniet van deze boekenkastjes. Gewoonweg om het feit dat ze er zijn. Ik heb er nog nooit gebruik van gemaakt. Alleen het feit al dat ze er zijn, maakt mij blij. Ik ben dan ook een boekenliefhebber. Van hoogstaande literatuur, naar thrillers tot chicklits, ik kan erin verdwalen.

Partners Coach Atelier Nieuwe Horizon

Een andere wereld

Alhoewel verdwalen? Dat is niet het juiste woord. Een boek helpt je te verzinken of helemaal te verdwijnen in een andere wereld. Een wereld die je fantasie prikkelt. Of je plaatsen op deze aardbol laat bezoeken waar je een fijne herinnering aan hebt en natuurlijk ook waar je nog nooit geweest bent, misschien ook wel nooit zult komen. Fysiek dan. Want dankzij het boek ben je er wel. En niet zo’n beetje ook!

Sommige verhalen raken mij zo, dat ik het boek echt niet weg kan leggen. Ik wil doorlezen, weten hoe het afloopt. Gek genoeg baal ik dan wel weer als ik het boek uit heb. Want dat betekent dat ik afscheid moet nemen van de karakters.

waar boekenkastjes je heen brengen

Even leid je een ander leven

Die karakters zijn voor mij helemaal gaan leven. Tijdens het lezen voel ik mij onderdeel van hun bestaan. Soms is het 1 persoon die mij helemaal grijpt, andere keren zijn het er meer. Soms ook voel ik mij sterk aangetrokken tot het tijdperk of de plek waar het boek zich afspeelt. Dan lijkt het wel alsof ik daar zelf woon.

Ook als ik het boek niet aan het lezen ben, blijf ik ermee bezig. Soms droom ik ervan. Hoe zou mijn leven zijn als ik in het verhaal zou zitten? Of ik denk aan de plek waar het boek zich afspeelt en droom van een vakantie of een leven daar.

Heb ik een boek uit, kan ik nooit gelijk in een nieuw boek beginnen. Ik heb tijd nodig voor het afscheid. Zowel van de personen als ook om de afloop te verteren. Een schrijver kan mij dus ontzettend gelukkig maken met een vervolg.

Fantasie opwekkende boekenkastjes

Tijdens een wandeling die ik laatst met een collega hier in Amersfoort maakte, kwamen we een prachtige boekenkast tegen. Je ziet hem op de foto. Niet alleen een uitnodigende kast, zelfs een paar stoelen erbij!

Ik zie dan gelijk voor mij hoe een paar kinderen bij dit boekenkastje gaan zitten. Elk met een boek. En tijdens het lezen vertellen ze aan elkaar wat ze lezen. Lezen ze een stukje voor aan de ander. Leggen ze uit waarom ze moeten lachen. Of huilen. Soms hebben ze het boek snel uit. Een andere keer vinden ze het zo prachtig dat ze het boek mee naar huis nemen. Om thuis samen met vader en/of moeder te lezen.

Boeken die hen inspireren om het verhaal na te spelen. Alleen of samen met een vriend of vriendin. Om er op school over te vertellen. Misschien is zo’n boek zelfs wel een inspiratie voor een vakantie.

Meer dan een verhaal

Een boek is meer dan een verhaal. Het neemt je mee naar een andere wereld. Net als een film, alleen hier vul je zelf in hoe alles en iedereen eruit ziet. Het verhaal prikkelt je fantasie en laat je andere en soms ook nieuwe werelden ontdekken.

Ook is een boek lezen een heerlijke manier om te ontspannen. Niets fijner dan met een boek op de bank. Oké, extra lekker dankzij de mok thee en een paar smakelijke koekjes erbij. Genieten met een hoofdletter G.

Ondanks het feit dat ik -nog- geen gebruik heb gemaakt van de boekenkastjes, ze representeren voor mij hoe belangrijk boeken zijn voor ons. Ze bieden een rustige haven in een onrustige wereld.

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op Creative Juice Magazine als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen. 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...