Deze blog verscheen op 31 maart 2021 op AndersTijd.nl.

Als tiener kon ik al uren schilderen en tekenen. Van het ene idee in het andere rollen en vanuit je binnenwereld creëren. Mijn kamer stond vol met allerlei spullen: een map voor mijn tekeningen en schilderingen, verf, voorwerpen die ik wilde natekenen of die ik verwerkte in mijn creaties (ik heb zelfs eens een printplaat van een oude computer verwerkt in een schilderij) en boeken met inspiratie (internet was nog niet wat het nu is). Ik had een grote, oude eettafel in mijn kamer staan en soms werkte ik op de grond. Bijna altijd op papier van A1 formaat. Gelukkig had ik de grote zolderkamer 😊. Heerlijk, dat opgaan in ideeën en helemaal in flow zijn.

 

Stroom van gevoelens, ideeën en beelden

Nog steeds is creëren voor mij een essentieel onderdeel van mijn dagelijks leven. Het is een manier om tot mezelf te komen en om te ontspannen. Op dit moment heb ik niet zoveel ruimte als toen, ik heb een trolley met verf en materialen, een kastje en een stukje bureau van één meter. Ik merk dat ik daardoor ook kleiner werk: ik ben vooral aan het creëren in een art journal. Maar het verbeelden van wat er binnenin mij ontstaat aan gevoelens, ideeën en beelden stroomt als nooit te voren. Als ik door mijn art journals heen blader en de schilderijen zie die ik heb gemaakt in mijn leven, kan ik daaruit opmaken hoe ik me voelde, wat er in mijn leven speelde en welke thema’s me bezighielden.

Vanuit je binnenwereld creëren

Communiceren zonder woorden

Creëren is voor veel mensen een manier om hun ‘staat van zijn’  te veranderen en hun intuïtie en creatiekracht aan te boren. Hoewel creëren soms gezien wordt als hobby, iets voor kinderen of puur ter decoratie, is creëren ook een middel om je leven mooier en gelukkiger te maken. Het kan je namelijk helpen om jezelf beter te begrijpen en helpen op je zoektocht naar meer zingeving of betekenis, persoonlijke groei en heling. Of het nu gaat om tekenen, schilderen, beeldhouwen, muziek of dans, het zijn krachtige en effectieve manieren om zonder woorden te communiceren wat er in je leeft.

 

Je leven verrijken en meer diepgang geven

Wat we creëren helpt ons te begrijpen wie we zijn, onze gevoelens te uiten en ons leven mooier en gelukkiger te ervaren op een manier dat woorden niet kunnen. Dat is niet alleen als je problemen hebt, maar het kan ook je leven verrijken en meer diepgang geven als je lekker in je vel zit. In het Engels kennen ze wel de term ‘drawing from within’, het geeft weer dat je via je creatie je binnenwereld laat spreken. Hierdoor kun je je innerlijke beleving ontdekken: je gevoelens, gedachten, waarnemingen en verbeelding. Het accent ligt dus niet op technische hoogwaardig weergeven van wat je om je heen ziet, maar juist uitdrukken wat er in jouw binnenwereld leeft.

Als het even niet stroomt

Niet dat mijn hele leven één grote stroom van geluk en creatieve uitingen is geweest. Ik heb ook hele periodes ‘op slot’ gezeten. Ik kon gewoon niets creëren. In periodes dat ik het heel druk had op mijn werk en met mijn gezin, was ik niet tot meer in staat om mandala’s in te kleuren of collages te maken. Er was gewoonweg geen ruimte in mijn binnenwereld voor een creatieve stroom, ik zat dan letterlijk verstopt. Ook heb ik een burn out gehad, de donkere leegte die ik van binnen ervoer kon ik niet uiten. Ik was niet eens verstopt, ik was zelf door mijn binnenwereld opgezogen, waardoor er niets meer naar buiten kon. Dus ik weet hoe je weer langzaam je creatieve conditie moet opbouwen in meerdere situaties, zodat je weer vanuit je binnenwereld kunt creëren.

 

Hoe ga je je creatieve conditie opbouwen?

Ik gebruik expres de term conditie omdat het een mooie metafoor is. Iedereen weet dat je als je een slechte conditie hebt, niet in één keer een marathon moet gaan lopen. Je kunt het dan nog niet opbrengen. NOG niet. Want als je verder traint en oefent wordt het vanzelf beter. Zo is het ook met creativiteit. Begin met kleuren, afbeeldingen zoeken die je aanspreken en plak ze bij elkaar. Het maakt niet uit. Want je gaat langzaam (weer) in dialoog met jezelf. En je zult zien dat je van losse beelden langzaam aan meer tot een gesprek zult komen met je binnenwereld.

Vanuit je binnenwereld creëren

Maak tijd. Net als dat je naar de sportschool gaan moet plannen, plan je ook je creatieve uurtje (het wordt vanzelf langer als de stroom op gang komt 😉).

Zet muziek op die je inspireert, steek een kaars aan of een diffuser, net wat jou een fijn gevoel geeft.

 

Wacht niet tot je een idee hebt, maar ga zitten met materialen en papier. Laat het dan ontstaan.

Als je geen inspiratie hebt, zoek afbeeldingen die je aanspreken. Teken ze na of als het in een tijdschrift is, plak ze op. Dan komen er vanzelf ideeën om de rest te versieren.

Het gaat niet om de techniek: het hoeft niet een professioneel kunstwerk te worden, maar het gaat om het gesprek met jezelf. Dus laat perfectionisme, resultaatgerichtheid, over jezelf oordelen en stress helemaal los.

Ik wens je een mooi gesprek bij het vanuit je binnenwereld creëren,

Liefs,

Sandra Barth

Meer inspiratie?

Volg mij op Instagram of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor creatieve inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen.

 

Verder kijken:

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip. In deze video vertelt Nicole Klip wat tomaten en gardes met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren Een aantal jaar was ik co-owner van een vergaderlocatie in Amersfoort. Het...