Je energie en creativiteit zijn net als je fysieke conditie: je moet net even dat stapje zetten om naar de sportschool te gaan en langzaam je conditie te trainen. Dat vraagt regelmatige inspanning en volhouden. Dus train je creativiteit voor meer energie en flow.

Geen puf? Ga doen wat je energie en flow geeft!

(ook al heb je daar geen energie voor….)

Iedereen heeft wel eens periodes van minder energie. Dat kan komen door een vervelende situatie op je werk, in je gezin of zonder aanleiding: je hebt het gevoel dat je in een sleur zit. Ikzelf heb zo’n periode gehad begin dit jaar. Aan het begin van de coronaperiode stopten mijn opdrachten en tegelijkertijd gingen we verhuizen met ons chalet, naar een veel grotere tuin dan gepland. Daarvoor had ik ook corona gehad en door een vervelende werksituatie kreeg ik zelfs hartkloppingen en een hoge bloeddruk. Dus ik dacht: we zitten in lock down, dus laat ik maar gewoon concentreren op mijn tuin aanleggen. En dat heb ik gedaan. Van maart tot juni was ik elke dag in de tuin te vinden, paden aanleggen, zaaien, onkruid wieden, hekjes plaatsen, schuur schilderen, you name it, ik heb het gedaan.

Train je creativiteit voor meer energie en flow

Een eerste stap in je creativiteit trainen

Ondertussen hielp ik een social enterprise met het lanceren en verkopen van de eerste producten, wat mij ook veel energie gaf (en geeft).  Mijn bloeddruk werd weer normaal. Daarom was het tijd om een nieuwe stap te zetten: wat zou ik gaan doen? Er zat nog veel nee in mijn systeem.  Alles wat ik bedacht kon niet om de een of andere reden. Ik had een ander nodig, (Monique van der Kamp, bedankt!) om mij een figuurlijke schop onder mijn reet te geven. Ze zei dat ik in de nee-zone zat en dat ik eerste kleine stapjes moest gaan zetten. Ik moest dus kijken waarmee mijn energie op gang zou komen.

De energie ging weer stromen

Na dit zetje en het eerste stapje, begon mijn energie weer te stromen. Ik wilde weer iets doen, zoals ik eerder deed. Ik heb tien jaar een vrouwengroep begeleid en een aantal jaar een cursus Leven en werken met de seizoenen gegeven. Dus als ik zoiets weer zou oppakken, dan zou mijn energie nog meer gaan stromen. Daarom plande ik twee workshops (waarvan één al bijna vol zit) en zou mij aanbieden als coach. En van het een kwam het ander: ik ben allemaal mooie plannen aan het maken voor 2021 en de inspiratie stroomt weer.

Eerst zijn en voelen, dan die eerste stap

Jij hebt vast ook wel zulke fases gehad. Of je zit daar midden in. Het kan een vervelende werk of gezinssituatie zijn, maar er hoeft niet speciaal iets aan de hand te zijn om het gevoel te hebben dat je in een sleur zit. Hoe kun je dan weer je energie, flow en inspiratie terugvinden? Hoe kun je een nieuw perspectief creëren voor jezelf? Vreemd genoeg is dat door gewoon te zijn. Niet te vluchten, maar midden in de situatie gaan staan (of zitten) en voelen wat in deze situatie je wel energie geeft. En als je de situatie kunt beëindigen, doe dat vooral, maar als het een baan betreft waar je financieel van afhankelijk bent of als je in een verkeerde relatie zit, doe je dat niet van de ene op de andere dag.

Ook al is het een half uur

Kijk waar jij energie van krijgt en ga dat doen, elke dag, al is het maar een half uur. Creëer een veilige omgeving, zet je mobiele telefoon uit en wees in dat moment. Ga muziek maken, koekjes bakken, tekenen, wandelen, wat bij jou past. Ga je creativiteitsspier trainen: train je creativiteit voor meer energie en flow. Je zult zien door dit te gaan doen (ook al heb je geen energie om het te doen) zul je wel weer meer energie krijgen.

In je huidige situatie je creativiteit trainen

Ik sprak laatst een vrouw met een veeleisende baan met een permanent personeelstekort, waardoor de werkdruk heel hoog is. Haar vaste lasten waren afgestemd op deze baan en salaris, maar het betekende wel dat ze qua energie helemaal leegliep. Ze vond haar energie in haken. Elke dag na haar werk nam ze uitgebreid de tijd om met een ontspannend muziekje aan te haken en dat was haar oplaadmoment van de dag. Langzaam maar zeker kwam haar energie weer terug (zij trainde haar creativiteit) en verlangde ze niet naar ander werk, maar kon ze op haar werk denken: vandaag werk ik voor mijn geld, maar vanavond is het me-time, dan doe ik iets voor mijn energie.

Onderneem actie om de negatieve naar een positieve spiraal om te keren

Zoek dus waar jij energie van krijgt. Door te zijn en te voelen wat er in je leeft. En als je het even niet weet, ga dan met iemand praten. Een goede vriend of vriendin, maak een afspraak met mij of met een coach in jouw omgeving, het maakt niet uit. Maar doe iets om de negatieve naar een positieve spiraal om te keren. Ga je creativiteit trainen om meer energie en flow te ervaren. Want als je niets doet, kan het alleen maar erger worden.

Zet een eerste stap door te zijn. Vind waar jij energie en creativiteit van krijgt en ga het doen.

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen.
Je kunt je nog opgeven voor de workshops op 26 september en 24 oktober 2020!