Zeg jij wel eens (of heel vaak) ja tegen verzoeken en heb je er daarna spijt van? Omdat je het eigenlijk niet wilt, omdat het eigenlijk niet in je week past of omdat je er zelf geen energie voor hebt? Het kan ook zijn dat je altijd anderen helpt of dat je alles leuk vindt (ik ben er zo één), dat je snel teveel hebt ingepland. Lees dan deze blog over stoppen met pleasen, want het levert veel stress en ergernis op als je telkens ja zegt en later spijt hebt.

Goed in pleasen

Ik was altijd heel goed in pleasen. Zo goed, dat mijn eigenheid er niet was. Het heeft me zelfs een burn out gekost toen ik rond de 30 was om te leren aangeven wat mijn behoeftes waren. Ik wist dat namelijk niet eens, omdat ik alleen gericht was op mijn omgeving en hoe ik naar mezelf keek, spiegelde aan mijn omgeving. Om te leren bewust te voelen wat ik wilde en daarna pas de verbinding met de omgeving te maken heeft flink wat tijd gekost.

Smoesjes

Misschien herken je dat wel. Een vriendin vraagt of je wil helpen met klussen, maar je moet hoognodig in je eigen huis aan de gang én je had ook wat me-time ingepland. Wat doe je dan? Bedenk je dan excuses of geef je een leugentje om bestwil? Het kan behoorlijk vermoeiend zijn om dan niet door de werkelijkheid ingehaald te worden door een Facebookpost van een gezinslid of een andere vriendin die met de betreffende vriendin praat. Wat als je gewoon zegt: Nee, ik heb al andere plannen. Je hoeft niet eens uit te leggen wat voor plannen. Tijd dus om te stoppen met pleasen.

Redenen

Er zijn allerlei redenen waarom we niet echt zeggen wat we willen. Het is vaak vermijdingsgedrag omdat we pijn die we verwachten uit de weg willen gaan. Er zijn allerlei redenen voor:

– je wil aardig gevonden worden
– je wil nodig zijn
– je wil graag helpen
– je voelt je verantwoordelijk
– je wil conflicten vermijden.

Het kan zijn dat je in je jeugd of in een relatie geleerd hebt dat wat jij vindt er niet toe doet. Dan ga je automatisch je aanpassen en raak je uit contact met wat jouw behoeften en wensen zijn. Je kan zelfs schuldgevoel krijgen als je voor jezelf opkomt, want dan verpest je de sfeer (in jouw idee).

Onrealistische gedachten

Maar is die gedachte reëel? Verpest je de sfeer ook echt als je zegt dat je niet kan of wat jij vindt? De redenen hierboven helpen je op de korte termijn om een conflict (in jezelf) te vermijden. Maar op de lange termijn, ga je voorbij aan wat je zelf wilt. En ben je steeds bezig met anderen in plaats van wat jij in deze wereld wilt brengen. Het zijn onrealistische gedachten, die je verder van jezelf afbrengen. Het pleasen van anderen en geen nee zeggen komt vaak voort uit een gebrek aan zelfwaardering en zelfvertrouwen.

Als je de wensen van de ander belangrijker vindt dan jouw eigen behoeften, tijd en droom, dan gaat dat ten koste van jou. Op de lange termijn zelfs ten koste van je gezondheid.

In verbinding met jezelf

Met een gezonde dosis zelfvertrouwen en zelfwaardering zal de mening van de ander je minder raken en maakt het minder uit of je aardig gevonden wordt. Hiervoor is het nodig dat je goed in verbinding bent met jezelf, je behoeften, je wensen en je droom. Als je je sterker hecht aan wat jij wilt, dan zul je zien dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Je zult zelfverzekerd overkomen en meer in je kracht komen te staan!

Je opnieuw verhouden tot je omgeving

Even terug naar mijn verhaal. Ik had dus geen eigenheid meer en dat is in hele kleine stapjes opgebouwd. In de loop van de tijd heb ik elke keer weer meer van mezelf ontdekt en innerlijk terrein afgebakend, waardoor ik mijzelf opnieuw tot mijn omgeving ging verhouden. Ik werd minder reactief, maar vooral pro-actief. Ik werd me bewust van wat ik in de wereld wilde zetten (en dat is regelmatig bijgesteld doordat de omstandigheden veranderden) en kon daardoor ook transparant en eerlijk aan anderen zeggen waarom ik iets niet kon of wilde. Dat geeft een gevoel van vrijheid.

Bekijk het eens van de andere kant

Zeg nu eens eerlijk. Als een ander tegen jou zegt: Nee dan kan ik niet, want dan moet ik werken. Of want dan moet ik mijn kinderen naar xxx brengen. Vind je dat raar of vervelend? Dan is dat toch helemaal OK? Dat mag en kan jij ook doen. Maar het valt en staat met dat jij je eigenheid vindt, jouw persoonlijke ruimte én de ruimte die jij mag innemen.

Tips om te stoppen met pleasen

Ik heb de volgende tips voor jou, zodat je gaat stoppen met pleasen en zonder schuldgevoel nee kan zeggen:

  1. Breng je eigen wensen, behoeften in kaart
  2. Stel je eigen dromen vast en ga daaraan werken (zie hiervoor de introductiemodule van het nieuwe horizon programma)
  3. Vraag je bij elk verzoek af:
    – Sluit het aan bij mijn wensen, behoeften en droom?
    – Als ik dit ga doen, wat betekent dat dan voor mijn tijd, energie en droom?
    – Als ik hier ja op zeg, kan ik het dan ook met aandacht en toewijding doen?

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen. 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...