Slachtoffer van jezelf, kan dat eigenlijk wel? Jazeker! We kunnen onszelf (onbewust) van alles wijsmaken, waardoor we ongelukkig worden of de lat te hoog leggen. Om er nog een schepje bovenop te doen, zoeken we de schuldige buiten onszelf: de werkgever, de regering, de gezinsleden of wie dan ook die ons teveel druk oplegt of in de weg zit. Maar het geheim is dat we het zelf kunnen veranderen, omdat dit rotgevoel komt door de gedachten die we zelf hebben.

Goed nieuws

Tegelijk is dat goed nieuws, want dat betekent dat we er ook zelf wat aan kunnen doen! Toen ik als consultant werkte, moest ik regelmatig per auto het land door naar opdrachtgevers. Tijd is dan essentieel, want als er een paar mensen op je wachten, wil je natuurlijk op tijd zijn. Vooral toen ik net begon vond ik dat heel spannend. Uiteraard nam ik extra reistijd, just to be sure, maar af en toe kwam ik onvermijdelijk tot stilstand in een file. En ik vrat mezelf helemaal op. Gedachten gingen door mijn hoofd: ik moet op tijd zijn, anders raak ik mijn opdracht kwijt. Ik ben voor altijd een slechte consultant, ze worden heel kwaad op mij. Ze moeten eens iets doen aan die snelweg dat er meer mensen over kunnen. Wie gaat er nu een ongeluk veroorzaken: zeker weer zo’n …. die …. En nog veel meer van die gedachten. En die gedachten leidden tot allerlei gevoelens: misselijkheid, zenuwachtigheid, hoge hartslag, ongelukkig met mezelf en niet meer helder kunnen denken.  

Lampje

Een van die keren belde ik dat ik later was door de file. Grappig genoeg, stond de opdrachtgever in dezelfde file! Ik had me dus voor niets druk gemaakt. En toen ging er een lampje branden: ik ga me nooit meer gestrest voelen om de tijd. Als ik reservetijd reken en goed kijk hoe ik moet rijden, heb ik alles gedaan om op tijd te komen en soms is er nu eenmaal een situatie waar dat anders loopt. Dan hebben anderen daar volledig begrip voor. Vanaf dat moment zat ik ontspannen in de auto, naar welke afspraak ik ook ging. Als ik stilstond ging de radio aan en maakte ik er het beste van. Mijn GEDACHTEN hebben mijn gevoel omgedraaid.

Keer je gedachten om en je leven wordt weer leuk

Dit verhaal geldt niet alleen voor tijdsdruk, het geldt voor heel veel situaties waar je in eerste instantie van denkt dat je er geen invloed op hebt: ziek worden, slecht weer, een reorganisatie of de coronacrisis. En nee je kunt de situatie niet veranderen, maar wel hoe jij erover denkt én dus hoe je je erbij voelt. Neem dus verantwoordelijkheid en let eens op wat je denkt. Wat zijn de gedachten waarmee je jezelf voedt? Voel je jezelf bijvoorbeeld zielig omdat je ziek bent? Dan kies je er zelf voor om jezelf zielig te voelen. Je kunt je gedachte omdraaien door te denken: ok, ik voel me nu klote, maar over een paar dagen is het beter. Ik ga dus maar rustig aan doen. Of als het een chronische ziekte is, kijk je naar wat je nog wél kan. En ga je dat doen. Je zet je nieuwe gedachte dus gelijk om naar actie.

slachtoffer van jezelf
slachtoffer van jezelf

De lat te hoog leggen

Dat brengt me gelijk naar een andere situatie waarin je slachtoffer van jezelf kan zijn: door de lat te hoog te leggen. Het mooie is: er is geen lat, alleen de lat die jij bedacht hebt. Het kan zijn dat in jouw omgeving jouw waarde afhankelijk is van de grootte van je auto, dus je wilt een grote auto, dus een goedbetaalde baan, dus werk je heel hard. Terwijl je ook tevreden kunt zijn met een kleine auto en daarmee veel druk van je leven af kunt halen. In dit voorbeeld gaat het om je financiële situatie en ‘keeping up appearances’, maar het komt net zo goed voor als het gaat om je grenzen qua gezondheid, intelligentie of de beste zijn in sport. Kortom jouw prestaties op alle gebieden.

Planningstress

Ik heb door corona een nieuw pad ingeslagen en doe dus wat ik op dit moment kan, wat mijn leven goed in balans brengt. Een valkuil waar ik nog wel regelmatig in val is dat ik mezelf deadlines opleg, een planning maak wat ik allemaal voor die deadline nog moet doen en vervolgens stress heb omdat ik mijn planning niet haal. Wat eigenlijk best bijzonder is, want ik heb zelf de deadline gesteld. Er is niemand die tegen mij zegt: waarom heb je dat niet gedaan? Het is puur de lat die ik te hoog leg. Het gevolg is dat ik niet werk met flow, maar met stress.

Wat kun jij doen om niet langer slachtoffer van jezelf te zijn?

Herken jij situaties waarin je slachtoffer van jezelf bent? Wil jij dingen bereiken die niet realiseerbaar zijn? Vraag je teveel van jezelf? Leg je de schuld bij anderen van jouw ongeluk? Ben je niet snel tevreden (met jezelf)? Als je continu meer van jezelf vraagt dan je aankunt, gaat dit ten koste van je gezondheid. Je kan er steeds negatievere gedachten van krijgen over jezelf, jezelf niet goed genoeg vinden en telkens teleurgesteld worden in jezelf.

Dus ik zeg het nu tegen jou:

Je bent goed zoals je bent!

Met die kleine auto, met al je (on)mogelijkheden, met een actielijst die niet af is, een huis dat niet perfect schoon is, ben je niet de slimste op je werk, win je niet elke wedstrijd en ook al heb je weer eten afgehaald in plaats van gekookt:

Je bent goed zoals je bent.

Nu moet je het alleen zelf geloven én jezelf aanvaarden wie je bent.
En realiseer je:

de sky is niet de limit, wat jij kan is de limit.

xxx
Liefs, Sandra

Summer Art Journey

Een Summer Art Journey van acht weken langs acht locaties! En hele bijzondere locaties….. We maken er een feestje van! Ga jij ook mee op Summer Art Journey? Er is voldoende ruimte in mijn virtuele hippe Volkswagenbus. Kijk snel voor meer informatie over deze superleuke reis:

Klik hier voor meer informatie en updates over de Summer Art Journey.

summer art journey
nieuwe richting in je leven

Nieuwe Horizon Programma

Moet of wil jij een nieuwe richting inslaan? Weet je dat je het anders wilt, maar niet hoe? Wil je de reis beginnen, maar vind je het spannend zonder landkaart? Ik help je op weg met het Nieuwe Horizon Programma, waarin je je rustig kunt voorbereiden op je reis. Vervolgens gaan we verder naar jouw reisdoel. En daar aangekomen, ben je nog niet klaar. Ik steun je ook om je in je nieuwe leven goed te blijven voelen en in conditie te blijven. Bij deze reis staan plezier en met creativiteit centraal. We gaan ontdekken, experimenteren en vooral genieten. Je creativiteit komt op gang. En met creativiteit gaat je energie stromen en je kunt met enthousiasme op reis naar jouw nieuwe horizon. Mét zelfvertrouwen, energie en flow.

Meer informatie over Het Nieuwe Horizon Programma

Creative Challenge

Elke twee weken kun je een nieuwe creative challenge downloaden. Met deze creative challenge ontwikkel je jezelf én komt je creatieve stroom (nog meer) op gang. Klik snel op download om aan de slag te gaan!

summer art journey

Meer inspiratie?

Volg mij op Instagram of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen.

 

Verder kijken:

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip. In deze video vertelt Nicole Klip wat tomaten en gardes met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren Een aantal jaar was ik co-owner van een vergaderlocatie in Amersfoort. Het...