Als je door wat voor reden dan ook je leven opnieuw moet vormgeven, ga je verschillende fases door. In de eerste fase verwerk je wat er is gebeurd, zodat je open kunt gaan staan voor een nieuwe richting. Ik noem deze hele reis een vindtocht. In deze blog vertel ik over één van de eigenschappen die je kan helpen bij het vinden van je nieuwe richting: open staan voor wat er op je pad komt. Deze kunst van het vinden noemen we ook wel serendipiteit.

Serendipiteit in mijn leven

Serendipiteit is iets vinden wat je niet zocht, maar wat je wel verder helpt. Serendipiteit speelt altijd al een rol in mijn leven. Ik laat mij vaak leiden door wat er op mijn pad komt en dat helpt mij weer verder in het realiseren van mijn droom of in het ontwikkelen van die eigenschap waar ik op dat moment aan wil werken. (Vul voor jezelf in: zelfvertrouwen, meer voor mezelf opkomen, het verwerken van een verlies, kortom jouw verlangen). Het zijn de kleine dingen, die ontstaan in een ontmoeting met een ander, iets wat ik lees of een symbool in de natuur waar mijn oog op valt. Het kan van alles zijn, kleine cadeautjes die je een stap verder helpen op je pad.

Open staan als levenshouding

Kort geleden was ik mede-eigenaar van een Seats2meet-locatie waar je kunt vergaderen en flexwerken. Serendipiteit is daar aan de orde van de dag. Het is onderdeel van het concept, maar het is eigenlijk een levenshouding. Bij flexwerken, kom je mensen tegen die je nog niet kent. Als je in gesprek gaat, kun je kijken wat je beiden interesseert, wat de passie van de ander is en wat hij/zij wil ontwikkelen. Door dan je intuïtie en kennis te verbinden met wat er op dat moment is, kunnen er onverwachte dingen gebeuren. Je kunt iets leren, een antwoord krijgen op een vraag, je kunt een ander helpen en misschien zelfs een opdracht. Met nieuwsgierigheid in het leven staan. Dit heet serendipiteit. Je hoeft niet per sé te gaan flexwerken, je kunt dit ook doen op een verjaardag, op een feestje, op visite, kortom met iedereen die je ontmoet.

Open staan voor wat er op je pad komt

Op dezelfde locatie waren ze onlangs bezig met een lanceringsplatform voor start ups. Ik was hierover in gesprek met de organisator en nog iemand. Deze laatste waarschuwde dat de deelnemers op moesten passen met delen wat ze willen. Stel je voor dat de ideeën gestolen worden. Je kan zo in het leven gaan staan: misschien word ik wel beschadigd, misschien wordt mijn idee gestolen, misschien gebeurt er iets vervelends. Maar dan loop je mis dat je om hulp kan vragen, dat je idee beter wordt, dat je anderen kan helpen en natuurlijk leuke contacten. Je kan zoveel rijker worden en je resultaat zoveel beter door wel te delen. Hoe is het met jouw vertrouwen? Durf jij je verlangen te delen? Durf je open en ontvankelijk je weg te gaan? Het kan soms best een drempel zijn, maar het kan je ook heel veel opleveren.

Serendipiteit vinden in deze tijd

In deze tijd van corona ben je vast meer thuis en ontmoet je minder mensen. We zijn allemaal meer op onszelf teruggeworpen. Dat betekent dat het lastiger is om zomaar iemand te ontmoeten, maar daar tegenover staat dat je ook ruimte hebt om meer ontspannen open te staan voor wat er op je pad komt. Ook voor mij is het nu een drempel om fysiek mensen te ontmoeten, ik ben daarom mensen in mijn omgeving old-school gaan bellen.

Intuïtie verbinden met kennis en waarneming

Tijdens je vindtocht kun je heel druk zijn met nadenken over wat je moet doen, regels voor jezelf bedenken die je moet opvolgen en vaak zijn er ook nog allerlei oude belemmerende gedachten die je tegenhouden: kan ik het wel, ben ik wel goed genoeg, vinden ze me wel aardig, zit er wel iemand op mij te wachten. Je kent dat wel. Terwijl als je dit gepeins los kunt laten en je vindtocht start, kun je zomaar veel moois vinden. Dit vraagt dat je open staat voor wat er op je pad komt, maar vooral dat je iets herkent: dat wat je ziet, met iets verbinden waarvan je niet wist dát je het wist. Het is je intuïtie verbinden met je kennis en wat je in je omgeving waarneemt. Vertrouwen op de bron, diep in jou, dat je op je pad vindt wat je verder gaat helpen met jouw droom, jouw verlangen.

Bekijk ook de video op NH-TV over dit onderwerp.

 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...