Elke twee weken stel ik negen vragen aan een creatieve ondernemer of iemand die een nieuwe richting aan zijn/haar leven heeft gegeven of allebei, want dat valt vaak ook samen. Deze keer: negen vragen aan Charlotte Duzong.

negen vragen aan charlotte duzong

Naam: Charlotte Duzong

Leeftijd: 44

Gezinssamenstelling: Moeder van een dochter (13) en zoon (11) 

Activiteit/bedrijf: Creative Fashion Academy

Negen vragen aan Charlotte Duzong

Wat betekent creativiteit voor jou in jouw leven?

Creativiteit is enorm belangrijk voor mij. Het is voor mij heel belangrijk om mijn creativiteit te ontwikkelen.

Kun je vertellen hoe jij creativiteit nu toepast? 

Als designer herontwerp ik kleding die al bestaat. Dit is heel anders dan kleding te maken vanaf een paar meter stof en een patroon. Elk kledingstuk is een nieuwe uitdaging. Hierbij laat ik creativiteit toe om iets nieuws te maken van de beschikbare middelen die het kledingstuk te bieden heeft. 

 

Wat heeft ertoe geleid dat jij nu deze creatieve richting in bent geslagen?

Vanaf mijn negende ontwerp en naai ik kleding. Ik tekende schilderde en knutselde veel. Na mijn middelbare school ben ik Kunst & Design gaan studeren en daarna de Mode en Management opleiding. Ik ben altijd bezig geweest met creatieve activiteiten en workshops.

negen vragen aan charlotte duzong

Hoe wist je dat dit je droom was?

Na mijn opleidingen ging ik werken als assistent productmanager bij een confectiebedrijf waar ik van A t/m Z het productieprocess mocht begeleiden. Ik vond het geweldig om op het ene moment bezig te zijn met het bestellen van stoffen en een minuut later een sample voor productie moest goedkeuren. De diversiteit aan activiteiten die komen kijken bij het produceren van kleding vind ik boeiend. Het leek mij super om een eigen kledinglijn te hebben. Maar omdat ik wist hoeveel werk het kost om een mooi succesvol merk op te zetten heb ik deze droom in de kast gelegd… voor 12 jaren.

Hoe raakt de corona crisis jou?

De crisis was voor mij een echte wake-up call! De situatie heeft mij doen beseffen dat we maar een leven hebben en dan kunnen we maar beter doen wat we écht leuk vinden om te doen. Voordat ik mijn bedrijf Creative Fashion Academy in april 2020 was gestart gaf ik creatieve lessen op basisscholen. Toen ik de scholen dicht gingen moest ik iets verzinnen. En zo ontstond het idee om de online workshops te geven voor kinderen op YouTube. Kort daarna gaf ik MOde DIY workshops aan meiden en daarna startte ik mijn eerste cursus Kidz Fashion Label voor meiden tussen de 8 – 12 jaar. 

Ook in deze tijden blijf ik creatief en ik begon mijn herontworpen kleding te delen op social media, wat heel goed aansluit op de duurzame en circulaire economie.

Kun je rondkomen van je activiteit/bedrijf?

Creative Fashion Academy is een start up. In deze fase ben ik bezig met zichtbaarheid en naamsbekendheid. Ik krijg ontwerpopdrachten en wordt gevraagd om te spreken. Het doel is om dit jaar de eerste cursussen online te hebben voor mijn membership.

6

Wat is jouw missie?

Mijn missie is mensen te inspireren meer te doen met de kleding die die er al is, maar we niet meer dragen. Hierdoor verlengen we niet alleen het levensduur van elke kleding en textiel maar dragen we bij het verminderen van de vervuiling van de planeet. Hierdoor laten we een mooiere wereld voor de generaties na ons.

Waar zie jij jezelf over tien jaar?

Dit vind ik een lastige vraag. De ontwikkelingen in de mode industrie van super snel. Maar ik denk dat ik over 10 jaar duizenden mensen heb mogen inspireren op hun manier bij te dragen aan het verminderen van de textiel en kleding afvalberg. Ik heb een grote gedreven internationale community van re-designers die mooie lokale en internationale projecten mogen begeleiden. 

negen vragen aan charlotte duzong

Wat is jouw advies aan anderen, die hun leven een nieuwe richting moeten of willen geven?

De essentie van mens zijn is dat we creatief zijn. Creatief zijn betekent kleine stukjes van je hart achterlaten in ieder project die je maakt. Creativiteit is experimenteren, groeien, risico’s nemen, regels overtreden, fouten maken en plezier hebben! 

negen vragen aan charlotte duzong

Bekijk het LIVE interview met Charlotte tijdens Creative Juice LIVE op Instagram:

Dit waren de negen vragen aan Charlotte Duzong. Over twee weken een interview met Liesbeth van Arendonk, de creatieve assistente.

Meer inspiratie?

Volg mij op Instagram of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen.

 

Verder kijken:

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip. In deze video vertelt Nicole Klip wat tomaten en gardes met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren Een aantal jaar was ik co-owner van een vergaderlocatie in Amersfoort. Het...