Elke twee weken stel ik negen vragen aan een creatieve ondernemer of iemand die een nieuwe richting aan zijn/haar leven heeft gegeven of allebei, want dat valt vaak ook samen. Deze keer: negen vragen aan Alice Pereboom.

Negen vragen aan Liesbeth van Arendonk

Naam: Alice Pereboom

Leeftijd: 61

Gezinssamenstelling: Alleenwonend, LAT-relatie

Activiteit/bedrijf:  Coach en adviseur Intrinsieke Diversiteit, trainer Persoonlijk Leiderschap

Negen vragen aan Alice Pereboom

Wat betekent creativiteit voor jou in jouw leven?

Creativiteit werd van jongs af aan gestimuleerd. Geen wonder. Mijn vader kon goed tekenen, verzon spelletjes en testjes in zijn werk als directeur van een LOM-school en hield van schrijven. Mijn moeder speelde waldhoorn en was zeer creatief met naald en draad. Ze hadden grote interesse in het wezen van mensen. In hun kennissenkring was het aandeel musici, schrijvers en beeldend kunstenaars bovengemiddeld.

Kun je vertellen hoe jij creativiteit nu toepast?

Als coach, trainer en adviseur intrinsieke diversiteit lever ik maatwerk. Ieder gesprek, iedere samenkomst is nieuw en vraagt alertheid van alle zintuigen terwijl het tegelijkertijd de bedoeling is om een stap te maken die de ander verder helpt. Daarvoor moet je ook de context in de gaten houden. Creativiteit brengt al die elementen zo samen dat ze elkaar ten dienste van die ene persoon versterken.

Ik vind het belangrijk dat mensen het verschil zien tussen wat ze in aanleg mee hebben gekregen en wat ze daar bovenop óók nog geleerd hebben. Met die kennis kunnen ze gemakkelijker de keuzes maken waardoor ze in ontwikkeling blijven. Ik geef ze een referentiekader mee aan de hand waarvan ze zelf kunnen bepalen wanneer ze grenzen moeten aangeven en welke kansen en risico’s bij ze passen.

 

Wat heeft ertoe geleid dat jij nu deze creatieve richting in bent geslagen?

Dat is een lange weg geweest. Alle ervaringen en omwegen hebben ertoe bijgedragen dat ik nu goed ben in wat ik doe. Ik zat in de schoolkrantredactie en feestcommissie van de middelbare school. Bewust koos ik wis- en natuurkunde in mijn vakkenpakket, om de studiekeuze zo breed mogelijk te houden. Maar toen het erop aankwam besloot ik naar de Kunstacademie te gaan. Met vrij schilderen en tekenen vreesde ik mezelf niet op de rit te houden dus ging ik publiciteitsvormgeving c.q. grafisch ontwerpen studeren. M’n tentamen- en eindexamenscripties gingen echter over onaangepaste onderwerpen als de kunststroming Dada en kunstenaar Dali. En de ondertitel luidde zoiets als: De kunstenaar zelf is zijn grootste kunstwerk. Het leverde me een diploma cum laude op. Achteraf gezien is dit een voorbode geweest voor mijn werk nu. Mijn coaching zou de ondertitel kunnen dragen:

Onze grootste creatieve prestatie als mens is het op authentieke wijze bijdragen aan de wereld waarin we leven.

Dat ik na de academie vele jaren werkzaam was in het promoten van theater, (klassieke) muziek en beeldende kunst zorgde ervoor dat ik het wezen van creativiteit nog beter ging begrijpen. Uiteindelijk deed iemand de suggestie dat ik best eens een goede coach zou kunnen zijn. Niet lang daarna, toen ik tegen een denkmodel over intrinsieke drijfveren aanliep waar mijn levenservaring naadloos in bleek te passen, kon ik mijn kennis operationeel maken.

Hoe wist je dat dit je droom was?

Ik had geen droom vooraf. Maar op het moment dat ik aan het werk ging als coach/trainer met de Core Values Index™ (CVI) als basismodel, begon ik me opeens te ontwikkelen. Niet omdat dat van iemand moest of dat het voor inkomen zorgde, maar omdat alle losse stukjes uit mijn leven op hun plek vielen.

Hoe raakt de corona crisis jou?

De corona crisis raakt me persoonlijk niet. De wereld zoals hij nu is, geeft me rust. De paar dingen die nu (nog) minder kunnen, mis ik niet echt.

Kun je rondkomen van je activiteit/bedrijf?

Kantje boord. Maar ik leef al heel lang op een minimum. Eerst door steeds minder uren in loondienst te werken en de laatste 10 jaar als weinig commerciële zelfstandig professional. Het past me. Ik voel me heel erg tevreden, vooral sinds ik de beslissing heb genomen om me niet meer druk te maken over marketing of verkoop. Ik heb een andere expertise en concentreer me daarop. Dus ik werk het liefst met ambassadeurs: Wie mij betaald wil inzetten voor een training of advieswerk kan daar zelf ook geld aan verdienen.

6

Wat is jouw missie?

Ik wil mensen houvast geven in deze tijden van exponentiële ontwikkelingen, overdoses aan informatie en (schijnbaar) oneindige keuzemogelijkheden. Het enige blijvende houvast ben jezelf.

Waar zie jij jezelf over tien jaar?

Over tien jaar doe ik wat ik nu doe maar zetten meer mensen en organisaties me in omdat ze hebben ontdekt dat mijn werk duurzame resultaten oplevert.

negen vragen aan charlotte duzong

Wat is jouw advies aan anderen, die hun leven een nieuwe richting moeten of willen geven?

Ken jezelf. Accepteer dat je behoeften en wensen wezenlijk kunnen verschillen van die van anderen. Word de beste versie van jezelf.

Dit waren de negen vragen aan Alice Pereboom. Bekijk ook het interview in Creative Juice LIVE.

Over drie weken een interview met Carla Pleijers, een creatieve ondernemer die niet alleen een massagepraktijk heeft, maar ook opleidingen én ze werkt met haar man Luc samen in het bedrijf VakantieAnders.

Meer inspiratie?

Volg mij op Instagram of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen.

 

Verder kijken:

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip. In deze video vertelt Nicole Klip wat tomaten en gardes met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren Een aantal jaar was ik co-owner van een vergaderlocatie in Amersfoort. Het...