In deze video vertel ik over nee zeggen zonder schuldgevoel. Zeg jij wel eens (of heel vaak) ja tegen verzoeken en heb je er daarna spijt van? Omdat je het eigenlijk niet wilt, omdat het eigenlijk niet in je week past of omdat je er zelf geen energie voor hebt? Het kan ook zijn dat je altijd anderen helpt of dat je alles leuk vindt (ik ben er zo één), dat je snel teveel hebt ingepland. In deze vlog vertel ik hoe je nee kunt zeggen zonder je schuldig te voelen.

Goed in pleasen

Ik was altijd heel goed in pleasen. Zo goed, dat mijn eigenheid er niet was. Het heeft me zelfs een burn out gekost toen ik rond de 30 was om te leren aangeven wat mijn behoeftes waren. Ik wist dat namelijk niet eens, omdat ik alleen gericht was op mijn omgeving en hoe ik naar mezelf keek, spiegelde aan mijn omgeving. Om te leren bewust te voelen wat ik wilde en daarna pas de verbinding met de omgeving te maken heeft flink wat tijd gekost.

Nee zeggen zonder schuldgevoel

Misschien herken je dat wel. Een vriendin vraagt of je wil helpen met klussen, maar je moet hoognodig in je eigen huis aan de gang én je had ook wat me-time ingepland. Wat doe je dan? Bedenk je dan excuses of geef je een leugentje om bestwil? Het kan behoorlijk vermoeiend zijn om dan niet door de werkelijkheid ingehaald te worden door een Facebookpost van een gezinslid of een andere vriendin die met de betreffende vriendin praat. Wat als je gewoon zegt: Nee, ik heb al andere plannen. Je hoeft niet eens uit te leggen wat voor plannen. Tijd dus om te stoppen met pleasen en vanaf nu nee zeggen zonder schulgevoel.

Nog even nalezen hoe je kunt stoppen met pleasen? Lees dan de hele blog.

Meer inspiratie?

Volg mij op Instagram of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen.

 

Verder kijken:

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip. In deze video vertelt Nicole Klip wat tomaten en gardes met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren Een aantal jaar was ik co-owner van een vergaderlocatie in Amersfoort. Het...