Vlak voor de lock down ging ik naar het ziekenhuis. Ik stond geparkeerd in de parkeergarage en zag iedereen met een mondkapje lopen. Echt iedereen. Ik voelde me opstandig. ‘Hier heb ik echt geen zin in’, dacht ik. Het waren vooral ouderen en ik was ruim op tijd, dus ik keek nog even in mijn telefoon of het echt wel verplicht was, zo’n mondkapje. Ja dus. Sh… Dus ik pak mijn mondkapje uit mijn tas en toen kwam de volgende vraag in mij op: doe ik hem in de auto op, als ik uitgestapt ben of pas als ik bij de rij mensen kom, die staan te wachten om per twee door de draaideur te gaan (met beveiliger erbij)?

Je verhouden tot je omgeving

Inmiddels ben ik er wel aan gewend, maar op dat moment voelde het onwezenlijk al die gezichten verstopt achter mondkapjes. Herken je die opstandigheid? Of ben je juist meer angstig? Het is zo’n ingewikkelde tijd, waarin het continu zoeken is hoe je je moet verhouden tot wat er om je heen gebeurt.

Languit liggend zingen

Ik heb op mijn bureau een kalender met quotes staan, die ik ooit van een collega heb gekregen. Op één dag staat de volgende quote: “Terwijl anderen zich jammerlijk overgeven aan het onverzadigbare najagen van ambitie en kortstondige macht, lig ik languit in de schaduw te zingen“. Deze quote uit 1527, dus al even geleden, van Fray Luis de León, geeft heel goed aan dat je met je mindset kunt zorgen dat je anders in het leven staat. Je kunt in welke omstandigheid dan ook, je anders opstellen ten opzichte van die situatie. In dit geval in de schaduw te zitten. Deze Fray Luis had vast geen coronacrisis om zich heen, maar het leven was in 1527 ook geen makkie. Ook als was ik opstandig toen ik het ziekenhuis in moest, ik kon me eroverheen zetten en me aanpassen. Beseffen dat de situatie nu eenmaal zo is en er het beste van maken.

Een huppeltje en een dansje

Dat heb ik eigenlijk 25 jaar geleden geleerd, toen ik bij een haptonoom was. De haptonoom had een touw op de grond gelegd en ik moest erover heen gaan lopen, op een manier die symboliseerde hoe ik in mijn leven sta. Nou ik dacht, laat ik dat maar heel zorgvuldig en bedachtzaam doen, want het leven moet je toch wel serieus nemen. Dus toen ik het touw afstapte keek ik hoopvol en vol trots naar de haptonoom met de gedachte dat ik dat wel heel netjes had gedaan. Maar de haptonoom zei: Het valt me op dat je het allemaal heel serieus neemt en daardoor leg je jezelf wel heel wat op. Hoe zou het zijn als je eens een dansje ging maken, wat heen en weer ging lopen of een huppeltje maken?’. Dat heeft me wel de ogen geopend. Ik maakte het leven veel zwaarder dan het eigenlijk was. Ik besefte dat je op elk moment anders in een situatie kan gaan staan: je kunt figuurlijk een dansje doen of een huppeltje maken.

Orkestje Titanic speelt tot het einde

Ik heb ook wel eens een blog geschreven, met het oog op klimaatcrisis, dat ik doorga met bouwen aan betekeniseconomie (wat ik doe naast deze activiteiten). Net als het orkestje op de Titanic, die zoals je vast wel weet gaat zinken. Iedereen aan boord is in paniek aan het rennen. Terecht, want het einde nadert, het schip gaat ten onder. Maar het einde nadert sowieso en het orkestje blijft spelen tot het einde. Het is een heftig moment, maar het geeft wel heel goed aan hoe je met mindset kunt veranderen hoe je in een situatie staat.

Opstandig of afzondering

Ook nu zie je verschillende reacties op de maatregelen door het kabinet. Je kan er van alles van vinden, maar ondertussen hebben we er wel mee te dealen. Het is de natuurlijke reactie van de overlevingskant van ons fysieke lijf. We willen niet de adem benomen worden en we willen menselijk contact, gezichten zien. De opstandigheid is een natuurlijke vechtreactie, die ervoor zorgt dat het stresslevel in ons lijf gaat stijgen. Ook zijn er mensen die heel angstig zijn, zoals ouderen die niet meer naar buiten gaan. Doe je dat niet omdat het verstandig is/moet, maar omdat je bang bent, dan zit je in een vluchtmodus, wat ook je stresslevel laat stijgen.

Wat een hoog stresslevel met je doet

Voor beide is wat te zeggen, het is een verwarrende tijd. Ik kan het me voorstellen met wat er allemaal om ons heen gebeurt. En dan gebeuren er ook nog ingrijpende dingen in je leven zoals baan verliezen, relatie die beëindigt, iemand die overlijdt, noem maar op. Maar door vechten of vluchten komt er dus steeds meer stress in je lijf. Als dat langere tijd duurt, kun je niet meer ontspannen en tot rust komen. Als je stresslevel steeds op een hoog niveau is, zorgt het ervoor dat je immuunsysteem uit balans raakt, je ontvankelijker wordt voor besmettingen, je meer verzuurt én je dus ook makkelijker ziek wordt. Bovendien kan je door de hogere stresslevels je elastiekje steeds verder oprekken, waardoor dit kan knappen of oprekken met als gevolg burn out. Voldoende reden dus om goed te kijken naar hoe jij je in deze moeilijke tijd staande houdt. Ben jij ook opstandig, net als ik, toen ik naar het ziekenhuis moest? Of ben je angstig? Of ben je nog aan het herstellen van een ingrijpende gebeurtenis? Met de vier tips op deze pagina kun je in balans proberen te blijven.

Vier tips om in balans te blijven

Ik geef je een aantal tips om tijdens jouw vindtocht (in deze tijd) een (meer) gebalanceerd stresslevel te behouden of krijgen:

Leef met de stroom mee

Kijk naar je cirkel van invloed: kun je iets aan een situatie doen, doe het. Kan dat niet, leg het dan naast je neer en pas je aan.

Kijk wat je wel kan doen

En doe dat huppelend en dansend al dan niet met een mondkapje op. Een kind kan heel onbevangen in het leven staan. Kijk eens of jij dat ook kan. Spelend dingen ontdekken. Nieuwsgierig en waarderend naar dingen kijken.

Wees je bewust dat we allemaal onderdeel zijn van hetzelfde

Van de schepping, de natuur (of hoe jij het wil noemen). We zijn allemaal met elkaar verbonden. Als we tegenover elkaar gaan staan, gaan we verder van elkaar verwijderd raken. Blijf in verbinding met anderen.

Blijf in verbinding met jezelf en je hart

Niet redeneren, maar vanuit je hart voelen. Dan kom je in contact met je innerlijk weten. Als je in angst bent, dan sluit je je af. Als je kunt vertrouwen op jouw weg, kun je horen wat je innerlijk weten te vertellen heeft.

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen. 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...