Inmiddels ben ik alweer 50 jaar. Ik heb in de afgelopen 50 jaar veel geleerd en mijn zelfvertrouwen is flink gegroeid. Een mooie aanleiding om mijn lessen over zelfvertrouwen met jou te delen, misschien dat ik jou kan inspireren. Ik ben in een redelijk conservatief milieu opgegroeid en in mijn omgeving waren er veel normen waar ik aan moest voldoen. Dat heeft nog flink doorgewerkt in de jaren erna, omdat ik vaak onbewust ervan uitging dat anderen dingen van mij verwachtten. Maar dat was vaak alleen in mijn hoofd zo, omdat ik dat van vroeger uit gewend was: anticiperen op een mogelijke veroordeling en dus mijn gedrag aanpassen, waardoor ik mijn eigenheid verloor.

In 2004 heb ik een gedichtenbundel uitgebracht en die ga ik weer opnieuw uitgeven aangevuld met nieuwe gedichten. Maar hier alvast een sneak peek omdat dit gedicht mooi bij dit thema past. Toen ik 20 was, schreef ik dit gedicht.

zelfvertrouwen eigenwaarde acceptatie innerlijke vrede

Als ik dat teruglees, dan zie ik hoe ik me bewust werd van dat het gaat om wat ik voel en wat ik doe. Zonder (ingedachte) opgelegde regels. Ik had het toen nog niet in de vingers, maar ik werd het me wel bewust dat ik mezelf mocht zijn. Daarmee ging ik op weg. Gaandeweg heb ik de volgende acht lessen geleerd:

1.     Perfectie bestaat niet

Wat perfect is, is voor iedereen anders. Een vriendin gebruikt botox, terwijl ik rimpels een teken van wijsheid en ontwikkeling vindt. Wat is dan perfect? Iemand die de hele dag in de sportschool traint omdat hij een gespierd lijf perfect vindt, heeft een ander idee van perfectie als iemand die (inter)nationaal gamekampioen is.  Het is maar wat voor waarden je belangrijk vindt. Het is goed voor je om jezelf ontwikkelen op welk vlak dan ook, maar wees reëel over je voortgang. Kleine stappen zorgen ervoor dat je een goede basis legt en de reis, de ervaring is nog veel belangrijker dan het resultaat.

2.     Iedereen is onzeker

Het lijkt soms of anderen veel zekerder zijn van zichzelf. Ze staan voor een groep, hebben de mooiste updates op social media, hebben succes (wat ook relatief is) en hun leven is zo mooi. Wat je vergeet is dat zij zich ook onzeker voelen. Zij komen bij hun baas op het matje omdat ze niet genoeg omzet hebben behaald, ze weten niet goed hoe ze met hun partner om moeten gaan (of een partner vinden), ze hebben ook een baaldag en zitten met chips op de bank (ook zoiets, wat is er mis met af en toe met een zak chips op de bank zitten).

3.     Vind jezelf goed genoeg

We kunnen allerlei eisen aan onszelf stellen. Deze eisen zijn ons soms met de paplepel ingegoten of door onze omgeving opgelegd en hebben we volledig onbewust nog steeds. Zo kun je bijvoorbeeld het idee hebben dat je pas goed bent als je dag en nacht voor iedereen klaarstaat, als je elke dag een leuke post op social media zet of als je de perfecte baan hebt met veel salaris, zodat je een groot huis kunt kopen. Je maakt het jezelf daarmee heel moeilijk. Kijk wat je kan en wat je hebt en wees daar tevreden mee. Onvoorwaardelijk tevreden: je bent goed zoals je bent.

4.     Fouten maken bestaat niet

Je hoort vaak fouten maken mag. Je mag falen. Er zijn veel mensen met faalangst. Maar ik zeg je fouten maken bestaat niet. ‘Hè hoe kan dat?’, zul je je afvragen. Maar nee, fouten bestaan niet. We zijn als mens allemaal lerende wezens. We oefenen met vallen en opstaan en de ene keer gaat het anders dan de andere. Weet je dat de belangrijkste uitvindingen en ontdekkingen zijn ontstaan omdat er iets ‘fout’ ging? In feite is wat gezien wordt als een fout, een kans of een les. Dus onthoudt: fouten bestaan niet, wel kansen en lessen.

5.     Je hoeft niet speciaal te zijn

Overal wordt er aan ons getrokken: we moeten onszelf ontwikkelen. We moeten een leven lang leren. We moeten onze competenties verbeteren. Jaarlijks een ontwikkelgesprek op ons werk. Als je als freelancer werkt, moet je je unieke zelf ontdekken en een expert worden die boeken schrijft. Van wie moet dat? Wat is er mis met jarenlang hetzelfde werk doen omdat je het gewoon leuk vindt of omdat het in je onderhoud voorziet? Wat is er mis met – in mijn geval – wat kilo’s meer omdat je vaak tijdenlang niet kunt sporten omdat je rugpijn hebt? Wat is er mis met gewoon gelukkig zijn met wat je hebt?

Stop met je te meten met anderen, altijd meer willen hebben of beter willen worden. Het is klaar. Je bent ok zo, dat geeft heel veel rust. (Neemt niet weg dat je je niet hoeft te ontwikkelen, maar dan doe je het omdat het leuk is en als een spel, ontspannen en nieuwsgierig nieuwe dingen ontdekken).

6.     Accepteer je donkere kanten

Zoals het leven bestaat uit ups en downs, ben je als persoon ook niet altijd vrolijk. Af en toe heb je een pestdag. En dat mag. Je kan ook een periode hebben waarin je niet goed in je vel zit, waarin je donkere of negatieve gedachten hebt over jezelf. Besef dat die periodes overgaan. Iedereen heeft zulke periodes. De een wat meer en wat dieper dan de ander, maar het leven is nu eenmaal niet alleen zonneschijn. Het is niet altijd zomer, maar net zo vaak winter. Besef dat er in de winter onder de grond zaden aan het rijpen zijn, die in het voorjaar ontkiemen. Deze tijd is nodig.

7.     Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.

We kunnen ons vaak in allerlei bochten wringen om het iedereen naar de zin te maken. En weet je: dat gaat nooit lukken. Ten eerste verlies je je eigenheid (zie de introductie van dit blog). Ten tweede doen we dingen voor een ander, omdat we denken dat ze dat willen. Zonder het te vragen. Je kunt er ook voor anderen zijn door te zeggen: als je wat wilt, ben ik er. En ten derde: er zijn altijd mensen die het niet ok vinden wat jij leuk vindt, waar jij aan werkt of wat je maakt. Iedereen heeft andere interesses. En dat is ok. Zoveel mensen, zoveel meningen.
Dus volg je hart en beledig niemand, schaadt niemand, maar doe wat jij graag doet. Dat maakt jou gelukkig. Natuurlijk moet je wel compromissen sluiten in een gezin, als je met anderen op vakantie gaat of in werksituaties waar je samen aan iets bouwt. Maar net zoals jij dan soms iets moet bijstellen, moeten anderen dat ook. Dat heet win-win 😊.

8.     Doe een dansje

Dat bedoel ik figuurlijk, hoewel het letterlijk ook energie geeft en je blij maakt. Als je blij in het leven staat, dan ziet de hele wereld er anders uit. Kijk eens bij jezelf hoe jij kijkt naar dingen: is je glas halfleeg of halfvol? In mijn blog van vorige week lees je hier meer over.

Work in progress

Dit waren mijn lessen over zelfvertrouwen. Misschien herken je ze of denk je: oh daar zou ik nog aan moeten werken. Nou, ik ben ook nog steeds eraan aan het werken. Weten is nog anders dan het helemaal in je systeem hebben. Vaak genoeg twijfel ik nog als ik een blog of vlog plaats. En dan denk ik aan deze lessen. Dat geeft me kracht. Ik blijf gewoon geven van mijn eigenheid, wie het wil kan het oppakken.

Veel liefs,
Sandra

– * – * –

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen. 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...