Alice Pereboom

In deze blog stel ik me aan je voor: sinds vorig jaar ben ik coach van het Nieuwe Horizon Programma en doe ik de drijfverentest in de tweede module. Ook ga ik binnenkort mee naar 1570, de eerste Magic Art Weekend Marathon. Ik mijn coachpraktijk nu tien jaar en ik vertel je graag hoe ik op dit pad gekomen ben.

Vragen van mijn klanten

De belangrijkste vragen die klanten mij als coach stellen, zijn:

  • Hoe kom ik erachter wat bij me past
  • Waarom loop ik steeds tegen (bepaalde) problemen aan
  • Wat moet ik doen.

Zijn dat mensen zonder motivatie of ideeën? Integendeel. Maar ze raken ontmoedigd door vaak jarenlange pogingen om het goede te doen zonder aansprekend resultaat, met steeds meer onzekerheid en verwarring tot gevolg. En uiteindelijk soms uitmondend in een burn-out, scheiding of ontslag.

Ik kan met ze meevoelen

Toen ik in 1978 mijn opleiding aan de Kunstacademie startte, had ik er werkelijk geen vermoeden van dat ik ooit een coachpraktijk zou beginnen. Ik had op mijn achttiende sowieso geen idee wat ik wilde worden. En een vooruitzicht op een glanzende carrière, in wat dan ook, was in die tijd ook geen vanzelfsprekendheid. Doorstuderen werd voor steeds meer jongeren het devies om kansen te vergroten. Tegen die tendens in vonden mijn ouders een universitaire studie niet zo nodig.

Menselijke interactie 

Op de avondacademie besloot ik mij te melden bij de afdeling Grafisch Ontwerpen c.q. publiciteitsvormgeving. Na mijn afstuderen, groeide ‘marketing’ uit tot een groot ding, de computer (het dtp-en) deed zijn intrede en in het kielzog daarvan wonnen communicatietheorie en -vormgeving aan belang. Ik vond die technische en technocratische vooruitgang eerlijk gezegd minder interessant dan directe menselijke interactie. En zowel privé als professioneel volgde een lang kronkelend pad met ups en downs zonder duidelijke focus. Een heleboel (levens)ervaring rijker wist ik nog steeds niet wat echt bij me paste.

De puzzel viel in elkaar: mijn kunst blijkt levenskunst

Pas 30 jaar later viel de puzzel in elkaar. Mijn aanhoudende zoektocht bleek de beste leerschool die ik me kon bedenken. Twee dingen kwamen erin samen, mijn aanleg (situaties willen begrijpen en stappen blijven maken) en wat me met de paplepel was ingegoten (compassie met mensen hebben en hun ontwikkeling met aandacht ondersteunen). Mijn levenslange training in het observeren van voorkeuren, behoeften en conflicten had opeens weinig externe stimulans meer nodig om effectief en professioneel inzetbaar te worden voor anderen. Mijn kunst blijkt levenskunst.

Intrinsieke diversiteit

In de coachpraktijk die ik tien jaar geleden startte, staat de ‘intrinsieke diversiteit’ centraal. Dat waarin we wezenlijk van elkaar verschillen. Wie zijn eigen wezenlijke kwaliteiten en behoeften kent, maakt op alle levensterreinen de keuzes die het beste bij hem of haar passen. Een vruchtbare basis voor verdere ontwikkeling waarvan je zelf eigenaar en regisseur bent.

Alice Pereboom – Pereboom Coaching

 

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen. 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...