In deze blog vertel ik je over hoe je kunt leven met de seizoenen in maart: je knop ontwikkelen tot bloesem. 

Wat een heerlijke zonnige dagen hebben we de afgelopen weken. Na de grauwe februarimaand, snuif ik dankbaar alle vitamine D op. De hele natuur lijkt te ontwaken: narcissen en krokussen bloeien en zwanen, scholeksters en een familie waterhoentjes zijn neergestreken in de sloten om ons huis heen. De bomen bij ons in de straat staan op knappen, de bloesemknoppen zie ik dagelijks groeien. Die bloesemknoppen zijn een mooi symbool voor wat er in maart gebeurt in mijzelf: ik voel dat er dit jaar iets vorm gaat krijgen. In mijn persoonlijke ontwikkeling én in mijn werkend leven, maar ik kan nog niet zien wat voor bloem het gaat worden. Wel zie ik dat het groeit, er is potentie en ongekende mogelijkheden.

Meer energie en creativiteit

Ik merk dat ik meer energie heb en door het mooie weer en de natuur die ontwaakt, krijg ik de neiging om alle ideeën die in mij opkomen direct uit te voeren. Ook als ik iets zie waar ik in mijzelf aan kan werken, dan wil ik dat direct oppakken. Voor mij zijn dat op dit moment de thema’s meer rust en balans creëren in mijn leven én meer aandacht hebben voor de mensen om mij heen (omdat ik vaak nogal bezig ben met wat ik nog moet doen).

Creëren van het nieuwe

In de kiem is de bloe(se)m al aanwezig

In het boek Leven en werken met de Seizoenen waar ik elke maand uit werk en waar deze blog ook over gaat, staat dat het logisch is dat je dat gevoel hebt in het voorjaar. De creatieve mens in jou ontwaakt wat ervoor zorgt dat je vol bent van mogelijkheden en talenten. Omdat in de kiem al besloten ligt wat er uiteindelijk voor bloem tot bloei komt, is het juist in deze fase belangrijk om niet zomaar alles op te pakken en wat je wél oppakt, met aandacht vorm te geven.

Harmonie creëren op drie manieren

Of je nu een bedrijf of een project wilt laten groeien of aan jezelf werken om bijvoorbeeld meer voor jezelf op te komen, in alle gevallen kan er alleen groei plaatsvinden als er harmonie is. Harmonie in jezelf en in je omgeving. Er zijn drie manieren om deze harmonie te creëren:

1. Bewaak je balans.

Balans in actie en rust, maar ook balans door precies de juiste hoeveelheid gedrevenheid, dienstbaarheid en ambities te hebben. Zodat ze niet doorschieten, maar ook niet onder de maat zijn.

2. Let goed op je omgeving.

Hoe reageren de mensen om je heen? Wat doe jij of kun jij doen om bij te dragen in deze harmonie? Ben je diplomatiek en tactvol? Als je aangenaam bent om mee samen te werken of leven, dan zullen anderen ook jou aangenamer benaderen. Kijk ook hoe de wisselwerking is tussen jouw kiem en dat wat al bestaat. Als jij eerst nooit zegt wat je wilt, zullen mensen om je heen moeten wennen dat je dat opeens wel gaat doen. Dat hangt ook weer af van hóe je zegt wat je wilt.

3. Wees ontvankelijk voor nieuwe dingen.

Als je openstaat voor wat er op je pad komt, kun je kansen pakken. Dat kan in het geval van een project zijn dat je iemand ontmoet met precies de kennis die je nodig hebt. En als je – om maar even bij hetzelfde voorbeeld te blijven – meer voor jezelf wilt opkomen, dan kan je iemand ontmoeten die hetzelfde heeft meegemaakt en je goede tips geeft. Een open blik zorgt ervoor dat je kansen ziet en kan pakken.

Denk niet dat je allemaal in één keer voor elkaar krijgt. Het gras groeit niet sneller door er aan te trekken. Wees mild, leg de lat niet te hoog én oordeel niet over jezelf. Het is nog maar de eerste ontwikkelfase en als je te ambitieus bent, ga je je krachten te boven. Dat gaat dan weer ten koste van je kiem (en dus de bloem).

Knoppen ontwikkelen tot bloesem

Het zijn goede tips, die ik mooi kan toepassen in de groei van de vergaderlocatie die ik run en in mijn coach atelier. Ik heb altijd veel plannen die ik snel ten uitvoer wil brengen. Soms struikel ik dan over de ideeën omdat de dagen te kort zijn om ze te realiseren. Zo’n boek als dit brengt me dan weer met mijn beide voeten op aarde (en mijn hoofd uit de wolken) om te realiseren: niet alles hoeft direct. Ik kan gewoon elke dag mijn kiem water, zonlicht en voeding geven, dan groeit het langzaam maar zeker verder tot een prachtige bloem!

Vanaf 1 januari 2023 is de jaartraining Leven en werken met de seizoenen beschikbaar bij Coach Atelier Nieuwe Horizon.

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op Creative Juice Magazine als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen. 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...