Heb je, bijvoorbeeld in januari of op een ander moment besloten om het roer om te gooien? Gezond te leven? Vanaf nu alleen maar vers eten te maken en veel te bewegen? Ik ook. En dan maak ik een lijst van wat ik allemaal ‘moet’: ik wil ook mijn vrienden onderhouden, tijd voor creativiteit, met de kinderen leuke dingen doen, mezelf ontwikkelen en een studie oppakken. Oja, ook me spiritueel ontwikkelen en mediteren. En detail: werken en huishouden. Herkenbaar? Vast wel. Haalbaar? Nee, totaal niet!

Het managen van jezelf op alle vlakken van het leven

Er zijn meerdere methodes om je leven te managen. Je kunt een bullet journal beginnen, je kunt met Covey aan de slag, Getting things done of Brendon Burchard. Het maakt niet uit, het organiseert je leven op alle vlakken: fysiek, spiritueel, sociaal of qua kennis en energie. Maar je kan niet alles in één keer omgooien. Dat is niet te overzien. Het kost je 9 maanden om iets kleins in je gedrag te veranderen, zodat het beklijft. Daarom geef ik je een aantal tips. Ook vertel ik in deze video over mijn eigen ervaring.

Mijn ervaring

Ik ben zelf begonnen met bananenbrood bakken voor het ontbijt. In grote porties, in de vriezer en ik kon elke dag een ‘cup cake’ van fruit, havermout en gezonde pitten en zaden eten. De coronapauze duurde wel heel lang, want eer we weer naar de sportschool kunnen, is het denk ik wel maart, april. Dus ik heb bij Noelle Brugman afgesproken om pilates te doen. Twee keer per week. En ik ben de wandelingen met mijn hond langer gaan doen. En elke keer proberen iets sneller te lopen, voor zover dat gaat met een snuffelhond ;). Een nieuwe smart watch helpt mij ook om niet te lang stil te zitten. Voor mij werkt het bijhouden van resultaten stimulerend en ik baal echt als ik het een dag niet red. Maar ook hier ben ik met twee dingen begonnen en ben dat langzaam uit gaan breiden.

 

5 tips voor het managen van jezelf

Doe niet alles tegelijk. Begin in kleine stapjes en hak een groot doel in kleine stukjes, zodat het haalbaar is. Dus eerst alleen gezondheid. Of studie. Of sociaal, niet allemaal tegelijk. Je hebt maar 24 uur in een dag.

Kijk wat je al doet. Loop je op je werk bijvoorbeeld al veel, dan hoef je niet elke avond nog 10,000 stappen te zetten. Haal je in het bedrijfsrestaurant je lunch? Pak dan een salade in plaats van de kroket, hoe lekker ook!

Kijk wat je op een makkelijke manier kunt doen, pak de fiets in plaats van de auto voor de korte stukjes of neem de trap in plaats van de lift. 

Zoek een maatje en/of zorg dat je gezinsleden je steunen. Zodat ze niet naast je gaan zitten met een zak chips. Je aan je voornemens herinneren. Met je mee lachen als je in je oude gedrag vervalt en je stimuleren om het de volgende keer anders te doen.

Vraag je bij elk verzoek of elke actie die je wilt ondernemen: 

  • Past dit bij mijn doelen?
  • Heb ik er energie voor?
  • Wordt ik er blij van?
  • Wat moet ik hiervoor laten/wat komt in de knel en is dat het waard?

Meer inspiratie?

Volg mij op Instagram of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen.

 

Verder kijken:

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip. In deze video vertelt Nicole Klip wat tomaten en gardes met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren Een aantal jaar was ik co-owner van een vergaderlocatie in Amersfoort. Het...