Ik was vanmorgen naar yin yoga: grenzen verkennen van je (on)mogelijkheden. Het idee van yin yoga is dat je een bepaalde houding aanneemt en hierin een aantal minuten blijft. Langzaam, als je ontspant, kun je je houding intensiveren, bijvoorbeeld meer strekken. Je kunt dus niet in één keer een bepaalde pose aannemen, dat lukt je pas na elke keer proberen op de manier die jij kan en dan zie je dat na verloop van tijd, je steeds meer in die houding kunt komen. Zo is het ook met je grenzen: je belastbaarheid voorzichtig oprekken.

Verwaald

Deze zomer was ik een weekje weg met een vriendin. Ze heeft een lage belastbaarheid door haar gezondheid. Daarom is ze altijd erg voorzichtig met wat ze aanpakt en moet regelmatig een dag bijtanken. In deze vakantie moesten we flink doorzetten, omdat we verdwaald waren in het bos en dus langer liepen dan gepland. We waren kapot toen we eenmaal in ons vakantiehuis waren, maar mijn vriendin zei dat ze blij was dat ze erachter kwam dat ze dat kon: doorzetten en blijven wandelen tot we thuis zijn.

Ik kan dat niet

Soms kan je ergens van overtuigd zijn dat je het niet kan. Dat kan met je belastbaarheid te maken hebben of met een stap buiten je comfortzone zetten. Het kan een behoorlijke drempel opwerpen waar je tegenaan hikt of gewoon een waarheid worden waar je mee leeft. Hoe zou het zijn als je eens één stapje over die grens gaat die voor jou zo vanzelfsprekend is? Eens proberen wat er gebeurt? Op deze manier de grenzen verkennen van je (on)mogelijkheden?

Conditie opbouwen

Ik ben sinds de sportschool open is, weer gaan sporten. Pilates om mijn core te versterken en zumba, omdat ik dansen zo heerlijk vindt. Maar ja, na een tijd niet sporten gaat dat niet echt lekker, dat kan je je voorstellen. Naast een lichtelijk overgewicht (ahum), heb ik ook andere klachten, waardoor het de eerste zumbalessen behoorlijk pijnlijk was om mee te doen. Ik zakte bijna door mijn benen, maar langzaam aan ging het steeds beter. Als je pijn hebt wil je eigenlijk stoppen, maar ik wist dat het beter zou worden. Ik ben dus doorgegaan en nu, 3 maanden later, dans ik alles mee en zelfs de springoefeningen gaan me makkelijker af.

Grenzen overschrijden

Nu wil ik hier niet een pleidooi houden voor het overschrijden van je grenzen. Want dat is wat velen van ons doen: continu teveel van onszelf geven, te weinig rustmomenten pakken en maar doorgaan, zonder te voelen. Te voelen wat ons verlangen is, wat we nodig hebben of waar we blij van worden. Hier is het belangrijk om de grens te stellen, zodat je er niet (meer) overheen gaat.

Jezelf beperken door te nauwe grenzen

En tegelijkertijd beperken we onszelf op andere vlakken. Denken dat we iets niet kunnen, terwijl als we het gaan proberen blijkt dat het wel kan. Niet in één keer natuurlijk. Ik kon ook niet in één keer de hele zumbales perfect meedansen. Of flink doorwandelen als je verdwaald bent, tot je thuis bent. Of – vul je eigen voorbeeld hier in – voor een groep praten, duidelijk zeggen waar je behoefte aan hebt, ingewikkelde taken of werk verrichten, een kunstwerk maken, ‘you name it’.

Grenzen verkennen van je (on)mogelijkheden

Bij het verkennen van je grenzen is er een ‘regel’ die je aan kunt houden: je je belastbaarheid en belasting in balans moeten zijn. Bijvoorbeeld hoeveel je mentaal en fysiek aankan op een dag (belastbaarheid) en wat je wil doen op een dag (belasting). Probeer deze zoveel mogelijk met elkaar in balans te houden. Door een ietsiepietsie je belasting op te voeren, merk je of je belastbaarheid afneemt. Als dat zo is, dan moet je stoppen. En elke keer weer een ietsiepietsie erbij, net als in mijn voorbeeld van de yin yoga.

Spelen met grenzen

Deze weken ben ik op deze manier aan het spelen met mijn grenzen. Wat kan wel en wat kan niet en voelen de belasting en belastbaarheid nog in balans? Ik heb na een hersenschudding en corona cognitieve klachten, die toenemen naarmate ik mezelf belast. Maar als ik mezelf helemaal niet belast, zal ik nooit weten waar de grenzen liggen. Daarom help ik nu een bedrijf doorstarten om te zien hoe dat gaat. De eerste week ging het redelijk. De tweede week ben ik een stap verder gegaan, maar toen was ik helemaal kapot. Dus de derde week weer een stapje terug. Het is spelenderwijs een beetje onderzoeken hoe het gaat en dan telkens bijsturen.

Een nieuwe wereld gaat open

Zo kun jij ook met je grenzen omgaan. Of het nu gaat om grenzen stellen of verruimen. Elke keer een stapje minder of een stapje meer. Ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt, het is best een ingewikkeld proces. Maar als je het als spelen en experimenteren beschouwt, wordt het leuk. Dan kun je nét een beetje buiten je comfortzone uitproberen. En wie weet gaat er wel een nieuwe wereld voor je open!

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal.
Abonneer je gratis op  Creative Juice Magazine als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen. 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...