Een aantal jaar was ik co-owner van een vergaderlocatie in Amersfoort. Het Seats2meet concept staat bekend om de gratis flexplekken, waardoor er altijd wel een aantal groepjes fanatieke starters bezig zijn met een start up. Deze start up energie is heerlijk, het beginnen aan iets nieuws. Wat ik als kind had met een leeg schriftje op school, heb ik nog steeds als het gaat om nieuwe dingen. Het geeft energie om aan iets nieuws te bouwen. Het is als het ware een bloemknop, die als hij goed verzorgd wordt, opengaat en gaat bloeien. Misschien gaat hij zelfs wel een vrucht worden! In deze blog schrijf ik over het creëren van het nieuwe.

Creëren van het nieuwe

Direct in de opstartenergie of eerst opruimen?

Als je gedwongen door omstandigheden een nieuwe richting in moet slaan heb je vaak nog wat te verwerken voor je het nieuwe kunt creëren. In deze blog ga ik er van uit dat je dat hebt gedaan en dat je toe bent aan de volgende stap. Als je een nieuwe stap wilt zetten omdat je leven een sleur is of omdat je geraakt wordt door een goed idee, dan kun je direct in de opstartenergie komen!

Als mens tot bloei komen

Ik gebruik altijd graag symbolen uit de natuur, daarom spreekt het boek Spirit in je werk! van Yoke de Wilde mij zo aan.  Zij beschrijft het proces van zaad tot knop. Je komt als mens pas tot bloei als je in een geschikte omgeving kunt groeien. ‘Pas dan zijn we echt in ons element en verrassen we onszelf met waar we allemaal toe in staat zijn’. Dat gaat op voor je werkplek, maar vooral voor je thuissituatie en de omgeving waar je dagelijks in leeft (je sportclub, het buurthuis, de wijk, je vrienden, familie en/of kerk).

Eeuwige dans

Vorige week schreef ik over het nieuwe zich laten ontvouwen, open staan voor wat er op je pad komt, met daar tegenover de kramp waarin je kunt schieten als je te hard aan het gras trekt, zodat het kan gaan groeien. Deze controle komt vaak voort uit angst. Het is een eeuwige dans tussen met de stroom mee leven en richting geven. Daar een balans in vinden. Yoke de wilde zegt ook dat je ‘mede-schepper bent van je eigen leven’. Een mede-schepper dus, want ook je omgeving bepaalt delen van wat jouw (on)mogelijkheden zijn.

Zeven stappen

Yoke benoemt zeven stappen bij het creëren van het nieuwe:

Visualiseren van je wens

In deze visualisatie stel je je voor dat je wens al werkelijkheid is geworden. Dit is een krachtig instrument in de kunst van het creëren. Ikzelf heb de ervaring dat als je helderder hebt waar je naar toe wilt, je ook sneller kansen op je pad kunt signaleren en meer openstaat voor nieuwe mogelijkheden die leiden naar je bestemming: het nieuwe.

belemmerende gedachten de baas

Je wens uitspreken

Als je het nieuwe wilt creëren, is het belangrijk helder te hebben waar je hulp bij nodig hebt en bijvoorbeeld met wie je in contact wilt komen. Als je met anderen spreekt over dat wat jij wilt creëren, dan kun je telkens jouw vragen stellen. Zo kunnen er verbindingen ontstaan en komen er vanzelf dingen naar je toe. Maak het zo concreet mogelijk.

 

Loslaten en vertrouwen

Het is met de stroom meegaan en ondertussen werken aan je eigen pad. Kansen zien en benutten, maar vooral blijven vertrouwen. Het kan soms lang duren tot een zaadje een knop is geworden. Laat staat tot je de vruchten kan plukken. Dat geldt voor een nieuwe baan vinden, een verlies verwerken en voor een nieuw bestaan opbouwen als je relatie is beëindigd. Soms lijkt het dat je nog steeds in die oude situatie zit en voor de nieuwe situatie er is, zit je in een soort niemandsland. Het is continu werken aan het nieuwe en vertrouwen dat het gaat groeien of gaat ontstaan.

Weerstanden en angsten overwinnen

In de tweede module hebben we hier al aandacht aan besteed. Het is niet zo dat je angstmonsters opeens verdwijnen, er zullen altijd situaties zijn dat ze weer oppoppen of dat je valkuilen ontdekt waar je wéér intrapt. Gedachten die je blokkeren: Als iedereen het nou stom vindt wat ik ga doen? Kan ik het wel? Is het wel de juiste keuze? De kunst is om de gedachtes om te keren, zodat je als het ware de wind mee hebt: Als ik het niet leuk vindt, ga ik weer iets anders doen. Dit is nu het juiste voor mij. Dan zul je zien dat het veel beter gaat lukken.

Acties ondernemen

Natuurlijk moet je ook in actie komen, anders ontstaat er niets. Bijvoorbeeld als het gaat om een project of bedrijf subsidie aanvragen, een plan schrijven en de juiste contacten leggen. Bij het concretiseren komen er veel vragen op je pad waar je een keuze bij moet maken. Daar kun je lang over na denken, maar aan elk besluit hangen voor- en nadelen. Durf te experimenteren, te leren en bij te stellen. Dan kom je elke keer een stapje verder. Ik heb in het begin ook dingen gedaan waarvan ik nu denk: dat had echt wel anders of beter gekund. Maar zonder dat was ik niet waar ik nu ben.

Ontvangen en open staan

Dit is de lastigste fase: ontvangen van wat er naar je toe komt. Soms komt het niet in de vorm die je verwacht en kan de eerste reactie zijn om het af te wimpelen. Maar als je goed bij jezelf te rade gaat, dan blijkt het vaak wel te kloppen. Ik noem dit serendipiteit: onverwacht relevante ontmoetingen.

6

Genieten van je eigen oogst

Voor we een doel bereikt hebben, kiezen we alweer de volgende en staan niet stil bij wat we bereikt hebben. Soms doe ik het expres, omdat het in mijn aard zit om het nooit genoeg te vinden wat ik doe. Als ik dan kijk wat ik in een jaar heb neergezet, dan ben ik vaak oprecht verbaasd en kijk ik met andere ogen. Kan ik genieten en ben ik dankbaar voor wat er is.

De stappen bij mij

Deze stappen geven goed aan wat ik doorlopen heb bij het opzetten van Coach Atelier Nieuwe Horizon. Ik moest herstellen omdat ik zelf corona heb gehad en mijn leven opnieuw inrichten. Dus opruimen én gelijk in de opstartenergie komen. Eerst was ik zelf bezig, ook door corona, alleen online. Maar daarna, toen ik met anderen ging praten en weer naar bijeenkomsten kon komen, kwam er van alles in een stroomversnelling. Ik wilde meer deelnemers om mijn enthousiasme mee te delen en wat kreeg ik: allemaal samenwerkingen waardoor er óók veel meer deelnemers kwamen en het wordt nu mooier en groter dan ik ooit had gedacht.

Meer inspiratie?

Volg mij op Instagram of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen.

 

Verder kijken:

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip

Coachen en tuinieren door Nicole Klip. In deze video vertelt Nicole Klip wat tomaten en gardes met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren

Het nieuwe creëren Een aantal jaar was ik co-owner van een vergaderlocatie in Amersfoort. Het...