Het gaat me niet lukken. Ik heb anderen nodig om mijn droom te realiseren. Saboteer jij ook jezelf en wil je deze belemmerende gedachten de baas zijn? In deze blog neem ik je mee op zoek naar wat jou weerhoudt om jouw droom te realiseren én hoe je er wat aan kunt doen. Het visualiseren en dromen over je droom (ja dat kan, dromen over je droom) is stap 1. Maar vaak genoeg zie je mensen die nooit de stap zetten om écht aan de slag te gaan. Er zijn allemaal belemmerende gedachtes en overtuigingen die ze weerhouden.

Wie zit er nu op mij te wachten?

Ik heb in het verleden bij vergaderingen vaak mijn mond gehouden, terwijl ik toch iets nuttigs had te melden, weet ik nu. Ik dacht ‘wie zit er op mij te wachten’ of ‘misschien slaat het wel nergens op wat ik zeg’. Maar nadat mensen wel mijn mening gingen vragen en ik die wel moest geven, vonden ze het erg interessant wat ik zei. En vaker werd ik gevraagd én ik ging automatisch met meer zelfvertrouwen zeggen wat ik dacht of vond.

Voorbeelden van belemmerende gedachtes:

Wat is het dan wat je tegenhoudt? Waarin saboteer je jezelf? Om maar een aantal voorbeelden te noemen van belemmerende gedachtes:

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik voel mij niet veilig
 • Ik ben onbelangrijk
 • Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun
 • Ik ben het niet waard
 • Alles moet perfect zijn
 • Succes is niet voor mij weggelegd.

Ik zal je vertellen hoe het komt dat we dat doen, hoe je je zelf saboterende overtuigingen kan opsporen én hoe je ze ombuigt.

Hoe komt het dat we onszelf saboteren?

Je bent het product van je ervaringen en gedurende je leven heb je dingen geleerd die bepaalde consequenties hebben. Dus als je je snijdt met een scherp mes, weet je de volgende keer dat je op moet letten. Als je uitgelachen bent tijdens je spreekbeurt, zul je niet zo makkelijk weer voor een groep gaan staan. Het is dus niet de situatie zelf die het voor jou lastig maakt om voor een groep te gaan staan, maar je angst dat mensen je zullen uitlachen, dat ze het slecht vinden wat je vertelt of dat je nooit meer promotie zult maken omdat je zo’n belachelijke presentatie hebt gegeven.

Het is jouw verhouding tot deze situatie die maakt dat jij het presentatie geven als lastig ervaart. Jij interpreteert het als een situatie waar je af kan gaan, gebaseerd op jouw ervaringen uit het verleden.

belemmerende gedachten de baas

Ombuigen van je belemmerende gedachtes

Er zijn meerdere manieren om van belemmerende gedachtes af te komen. Hier vertel ik meer over in het Nieuwe Horizon Programma. In deze blog licht ik er één toe. Dat is de manier van Byron Katie. Byron Katie gebruikt een aantal vragen waarmee je je eigen gedachte kunt onderzoeken:

 • Is het waar?
 • Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
 • Hoe reageer je op die gedachte?
 • Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Hoe kun je je zelfsabotage opsporen?

Kijk eens naar de situatie waar het bij jou om gaat. Dat doe je door naar je huidige situatie te kijken en wat je eigenlijk wenst, de wenselijke situatie. Vervolgens onderzoek je bij jezelf wat je belemmert om naar die nieuwe situatie te komen. In het geval van de presentatie ben je nerveus en bang om de presentatie te geven (huidige situatie). Eigenlijk wil je net zo zelfverzekerd zijn als die collega, die daar staat met één hand in zijn zak en zijn verhaal vertelt alsof hij een tv-presentator is (gewenste situatie). Wat maakt dat jij niet die presentatie zo makkelijk geeft als die collega? Dat is in dit geval de gedachte dat je misschien wel afgaat. En de gedachte dat je nooit meer promotie zal maken omdat iedereen je belachelijk vindt. 

In mijn voorbeeld aan het begin over iets zeggen tijdens een vergadering, had ik als belemmerende gedachte dat wat ik vond er niet toe deed. En dat bleek wel het geval te zijn. Ik had mezelf kunnen vragen of het waar was dat het er niet toe deed. En of ik dat echt zeker wist. Ja dan had ik alleen maar nee kunnen zeggen, want als ik nooit iets zeg, weet ik ook niet wat anderen ervan vinden. Mijn reactie was nog meer gesloten blijven. En toen die gedachte eenmaal weg was (en mijn zelfvertrouwen gegroeid was en mijn vertrouwen in mijn eigen (innerlijk) weten), kon ik zonder nadenken mijn waardevolle bijdrage leveren aan vergaderingen.

Samenvatting belemmerende gedachten de baas

Nu weet je hoe je je zelfsabotage kunt oplossen. Je onderzoekt wat je huidige situatie is, wat je gewenste situatie kan zijn en welke overtuigingen je weerhouden om in de gewenste situatie te komen. Vervolgens kun je je saboterende overtuigingen onderzoeken met de vier vragen van Byron Katie. Jij bent voortaan je belemmerende gedachten de baas!

Meer inspiratie?

Volg mij op Facebook of abonneer je op mijn Youtube kanaal voor wekelijkse inspiratie.
Abonneer je gratis op  Creative Juice als je inspiratie in je inbox wilt ontvangen. 

Verder lezen:

Balans vinden en behouden

Balans vinden en behouden

In dit blog vertelt Alice Pereboom hoe je balans kunt vasthouden in een wereld vol onrust: 'Balans...